Суд: Сьомий апеляційний адміністративний суд
Інстанція: Апеляційна
Юрисдикція: Адміністративне
Категорія: від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності
Дата: 19 жовтня 2026 р.
Справа: №600/4887/25-а
Суддя: Смілянець Е. С.
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
Справа № 600/4887/25-а
Головуючий суддя 1-ої інстанції - Григораш Віталій Олександрович
Суддя-доповідач - Смілянець Е. С.
20 жовтня 2026 року
м. Вінниця
Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:
головуючого судді: Смілянця Е. С.
суддів: Полотнянка Ю.П. Драчук Т. О. ,
розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2026 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії,
В С Т А Н О В И В :
позивач звернувся в суд із позовом, в якому просив:
- визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, які полягають у відмові Листом ГУ ПФУ в Чернівецькій області від 01.09.2025 №3962-3958/1-17/8-2400/25 в поновленні належного розміру щомісячної виплати, як потерпілому від нещасного випадку на виробництві, у розмірі 70% від заробітної плати, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .
- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області здійснити перерахунок щомісячної виплати, як потерпілому від нещасного випадку на виробництві, у розмірі 70% від актуальної заробітної плати, станом на 01.08.2023, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .
Чернівецький окружний адміністративний суд рішенням від 14.04.2026 в задоволенні позову відмовив.
Не погоджуючись з рішенням суду, позивач подав апеляційну скаргу, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального права просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.
Аргументами скарги зазначає, що щомісячна страхова виплата підлягає перерахуванню щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні. Вважає, відповідач зобов`язаний здійснити перерахунок щомісячної виплати, як потерпілому від нещасного випадку на виробництві, у розмірі 70% від актуальної заробітної плати, станом на 01.08.2023
У відзиві на апеляційну скаргу відповідач зазначає, що судом першої інстанції розгляд справи проведено з дотриманням норм матеріального і процесуального права, повно та всебічно досліджено наявні у справі докази та надано їм належну оцінку, а зроблені висновки у справі є правильними і законними.
Згідно з положеннями ч. 3 ст. 308 Кодексу адміністративного судочинства України (далі-КАС України), суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.
Виходячи з приписів ст.ст. 311, 263 КАС України, вищезазначена апеляційна скарга розглядається в порядку письмового провадження.
Заслухавши доповідь судді, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, що позивач є особою з інвалідністю 2 групи (трудове каліцтво) та перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області як отримувач пенсії відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".
Позивачу, як потерпілому від нещасного випадку на виробництві, призначено щомісячну страхову виплату згідно Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" у розмірі 70% від середньомісячної заробітної плати перед настанням страхового випадку.
Зі змісту позовної заяви вбачається, що станом на 01.03.2023 розмір щомісячної страхової виплати становив 6411,57 грн, а станом на 01.03.2025 – 7717,95 грн (з урахуванням проведеного перерахунку на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні).
Вказане не заперечувалося відповідачем в ході судового розгляду справи та додатково підтверджується змістом листа відповідача від 01.09.2025 №3962-3958/І-17/8-2400/25.
Представник позивача звертався до філії "Подільський лісовий офіс" ДП "Ліси України" із запитом, в якому просив надати інформацію про тарифні ставки місячного окладу верстатника деревообробних верстатів 5 розряду на 2022-2023 роки.
Філія "Подільський лісовий офіс" ДП "Ліси України" листом від 07.07.2025 №6946/38-2-2-2025 надала представнику позивача відповідь, в якій, зокрема, зазначено, що з 01.08.2023 місячний оклад верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної ставки складає 18400,00 грн.
Позивач звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області із заявою, в якій просив, зокрема, провести перерахунок щомісячної страхової виплати як потерпілому від нещасного випадку на виробництві у розмірі 70% від 18400,00 грн (щомісячний оклад верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної сітки, що введено в дію з 01.08.2023 згідно листа філії "Подільський лісовий офіс" ДП "Ліси України" від 07.07.2025 №6946/38-2-2-2025).
Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області листом від 01.09.2025 №3962-3959/І-17/8-2400/25 відмовило позивачу у проведенні перерахунку щомісячної страхової виплати як потерпілому від нещасного випадку на виробництві у розмірі 70% від 18400,00 грн з огляду на відсутність правових підстав.
Вважаючи свої права порушеними в частині відмови у проведенні перерахунку щомісячної страхової виплати, позивач звернувся до суду з даним позовом.
Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, що виникли між сторонами та висновкам суду першої інстанції, колегія суддів враховує наступне.
Так, Законом, який відповідно до Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов`язкового державного соціального страхування, гарантії працюючим громадянам щодо їх соціального захисту у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, охорони їхнього життя та здоров`я, є Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 23 вересня 1999 року №1105-XIV (далі – Закон №1105, у редакції спірних правовідносин).
Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 29 Закону №1105 страхуванню від нещасного випадку підлягають: особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) (крім домашніх працівників, які не беруть добровільної участі у системі загальнообов`язкового державного соціального страхування), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб, а також обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах.
Згідно частини 1 статті 30 Закону №1105 страховими виплатами є грошові суми, які уповноважений орган управління виплачує застрахованій особі чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.
Частиною 7 статті 29 Закону №1105 визначено, що страхові виплати складаються із:
1) щомісячної страхової виплати втраченої заробітної плати (або відповідної її частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності (далі - щомісячна страхова виплата);
2) страхової виплати у встановлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім`ї та особам, які перебували на утриманні померлого);
3) страхової виплати дитині, яка народилася з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;
4) страхових витрат на професійну реабілітацію та соціальну допомогу;
5) допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Статтею 31 Закону №1105 врегульовано питання проведення перерахунку розміру страхових виплат.
Перерахування сум щомісячних страхових виплат проводиться у разі: 1) зміни ступеня втрати професійної працездатності; 2) зміни складу сім`ї померлого.
Щомісячні страхові виплати підлягають перерахуванню щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.
Коефіцієнт перерахунку щомісячних страхових виплат відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, визначеного відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передують року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.
За наявності фінансових можливостей бюджету уповноваженого органу управління розмір щорічного збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для здійснення перерахування, передбачений абзацом другим цієї частини, може бути збільшений, але не повинен перевищувати 100 відсотків показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення.
Розмір такого збільшення визначається у межах бюджету уповноваженого органу управління за рішенням Кабінету Міністрів України.
Визначена раніше сума щомісячної страхової виплати не підлягає зменшенню.
Згідно частини 1 статті 36 Закону №1105 сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати, яку потерпілий мав до ушкодження здоров`я.
Максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати.
Максимальний розмір щомісячної страхової виплати після проведеного перерахування відповідно до частини другої статті 31 цього Закону не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати.
Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100 відсотків втрати професійної працездатності не може бути меншим за мінімальну заробітну плату.
Середньомісячна заробітна плата для обчислення суми страхових виплат потерпілому у зв`язку із втраченою ним заробітною платою (або відповідною її частиною) визначається згідно з порядком обчислення середньої заробітної плати для виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, що затверджується Кабінетом Міністрів України (частина 8 статті 36 Закону №1105).
Під час обчислення середньомісячної заробітної плати враховуються всі види виплат, на які нараховувалися страхові внески (частина 9 статті 36 Закону №1105).
У разі повторного ушкодження здоров`я середньомісячна заробітна плата за бажанням потерпілого обчислюється за відповідні періоди, що передували першому або повторному ушкодженню здоров`я. Сума страхової виплати в такому разі визначається згідно із ступенем (у відсотках) втрати професійної працездатності, що встановлюється вiдпoвiднo до законодавства за сукупністю випадків ушкодження здоров`я (абзац 1 частини 9 статті 36 Закону №1105).
Відповідно до частини 14 Закону №1105 перерахування сум страхових виплат проводиться відповідно до частини другої статті 31 цього Закону.
Аналіз викладених норм дає підстави для висновку про те, що сума щомісячної страхової встановлюється з урахуванням середньомісячної заробітної плати, яку потерпілий мав до ушкодження здоров`я на підприємстві.
Крім того, підставами для проведення перерахунку щомісячної страхової виплати є лише зміна ступеня втрати професійної працездатності або зміна складу сім`ї померлого.
Поряд з цим, щомісячні страхові виплати підлягають перерахуванню автоматично щороку, з 1 березня, на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.
Аналогічні норми щодо підстав проведення перерахунку щомісячних страхових виплат передбачені розділом ХV Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженим постановою правління Пенсійного Фонду України від 26.01.2024 №4-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 11 березня 2024 р. за № 353/41698.
Як встановлено судом першої інстанції, позивач є особою з інвалідністю 2 групи (трудове каліцтво), якому згідно Закону 1105-XIV призначено щомісячну страхову виплату як потерпілому від нещасного випадку на виробництві у розмірі 70% від середньомісячної заробітної плати перед настанням страхового випадку.
Філія "Подільський лісовий офіс" ДП "Ліси України" надала представнику позивача лист, в якому зазначено про те, що з 01.08.2023 місячний оклад верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної ставки складає 18400,00 грн.
Позивач звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області із заявою, в якій просив провести перерахунок щомісячної страхової виплати як потерпілому від нещасного випадку на виробництві у розмірі 70% від 18400,00 грн, тобто від щомісячного окладу верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної сітки, що введено в дію з 01.08.2023.
Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за результатами розгляду поданої заяви відмовило позивачу у проведенні перерахунку щомісячної страхової виплати з огляду на відсутність правових підстав. При цьому, відповідач звертав увагу, що щомісячна страхова виплата встановлюється із урахуванням середньомісячної заробітної плати, яку потерпілий мав до ушкодження здоров`я на підприємстві. Крім того, єдиними підставами для проведення перерахунку щомісячної страхової виплати є зміна ступеня втрати професійної працездатності або зміна складу сім`ї померлого, а також щороку, з 1 березня, страхова виплата підлягає автоматичному перерахунку на коефіцієнт, що враховує показники зростання споживчих цін та середньої заробітної плати (доходу) в Україні.
Як вірно зазначає суд першої інстанції, доводи позовної заяви в обґрунтування протиправності відмови відповідача у проведенні перерахунку щомісячної страхової виплати фактично зводяться лише до того, що з урахуванням частини 1 статті 36 Закону №1105 позивач має безумовне право на проведення перерахунку страхової виплати у розмірі 70% від щомісячного окладу верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної сітки (18400,00 грн), що введено в дію з 01.08.2023.
Натомість, станом на 01.03.2023 розмір щомісячної страхової виплати позивача становив 6411,57 грн, що вказує на призначення відповідної страхової виплати до моменту введення в дію щомісячного окладу верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної сітки у розмірі 18400,00 грн.
Тобто, щомісячний оклад верстатника деревообробних верстатів 5 розряду у розмірі 18400,00 грн був введений в дію з 01.08.2023, тобто після призначення позивачу щомісячної страхової виплати як потерпілому від нещасного випадку на виробництві.
Разом з тим, сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати, яку потерпілий мав до ушкодження здоров`я на відповідному підприємстві.
Таким чином, суд першої інстанції обґрунтовано вважав, що щомісячний оклад верстатника деревообробних верстатів 5 розряду відповідно до тарифної сітки у розмірі 18400,00 грн, що введено в дію з 01.08.2023, не може бути розрахунковою величиною при обчисленні щомісячної страхової виплати позивача, яка була призначена до 01.08.2023, оскільки апріорі не може вважатися середньомісячною заробітною платою, яку позивач мав до ушкодження здоров`я на підприємстві.
При цьому, позивачем не надано суду доказів на підтвердження того, що щомісячний оклад верстатника деревообробних верстатів у розмірі 18400,00 грн являвся його середньомісячною заробітною платою, яку він мав до ушкодження здоров`я на підприємстві.
Крім того, положення Закону 1105-XIV (зокрема частина 1 статті 36) та Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, не містять жодних правових норм, які б передбачали можливість проведення перерахунку щомісячної страхової виплати на підставі наданих відомостей про заробітну плату, що виплачується/виплачувалася на підприємстві за посадою, яку особа займала на момент ушкодження здоров`ю, після призначення їй відповідної щомісячної страхової виплати з урахуванням середньомісячної заробітної плати, яку вона мала до моменту ушкодження здоров`я на підприємстві.
Також, позивачем не наведено підстав для проведення перерахунку щомісячної страхової виплати на умовах, визначених частиною 1 статті 36 Закону 1105-XIV, а саме: зміна ступеня втрати професійної працездатності або ж зміна складу сім`ї померлого.
Підсумовуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що суд першої інстанції при вирішенні даного публічно-правового спору правильно встановив фактичні обставини справи та надав їм належну правову оцінку, а доводи апеляційної скарги висновків суду першої інстанції не спростовують та не дають правових підстав для скасування оскаржуваного судового рішення.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315, 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд
П О С Т А Н О В И В :
апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2026 року - без змін.
Постанова суду набирає законної сили з дати її ухвалення та оскарженню не підлягає.
ГоловуючийСмілянець Е. С.
СуддіПолотнянко Ю.П. Драчук Т. О.
Оригінал: reyestr.court.gov.ua