Суд: Кіровоградський окружний адміністративний суд
Інстанція: Перша
Юрисдикція: Адміністративне
Категорія: загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з них
Дата: 21 вересня 2026 р.
Справа: №340/6164/26
Суддя: Р.І. БРЕГЕЙ
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Р І Ш Е Н Н Я
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
22 вересня 2026 року справа № 340/6164/26
Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого – судді Брегея Р.І., розглянувши в м.Кропивницький у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін (у порядку письмового провадження) адміністративний позов ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області (далі – Управління) про визнання протиправним і скасування рішення й зобов`язання вчинити певні дії,
В С Т А Н О В И В :
Позивачка звернулася до суду зі заявою до Управління про визнання протиправним і скасування рішення від 07 серпня 2026 року, яким відмовлено у призначенні пенсії по інвалідності.
Водночас просила суд зобов`язати відповідача зарахувати до страхового стажу один період праці і повторно розглянути заяву, призначивши пенсію.
Пояснила, що відповідач безпідставно не зарахував до страхового стажу один період праці, відомості про який містить трудова книжка.
Управління заперечило щодо задоволення позову, подавши відзив на нього (а.с.33-35).
Пояснило, що страховий стаж не досяг 13 років, що виключає набуття права на пенсію по інвалідності.
До страхового стажу не зарахували частину одного періоду праці, оскільки у трудовій книжці відсутній підпис відповідальної особи, що засвідчує запис про звільнення з роботи.
03 вересня 2026 року суд відкрив спрощене позовне провадження без виклику сторін (а.с.27-28).
Суд, дослідивши матеріали справи, зробив висновок про часткове задоволення позову з таких підстав.
Встановлені обставини і факти, що стали підставами звернення до суду.
Так, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 і проживає на території Кіровоградської області (а.с.4-6).
29 жовтня 2025 року відносно позивачки визначили стан інвалідності (2 група) строком до 29 жовтня 2027 року (а.с.15-16).
Інвалідність встановлено з 16 жовтня 2025 року.
31 липня 2026 року ОСОБА_1 звернулася до Пенсійного фонду України зі заявою про призначення пенсії по інвалідності (а.с.20).
За принципом екстериторіальності заяву передали на розгляд Управління (а.с.20).
07 серпня 2026 року Управління відмовило у призначенні пенсії (а.с.20).
Підстава – страховий стаж менший 13 років (12 років 02 місяці 02 дні).
У рішенні зазначено, що не зараховано до страхового стажу період праці з 08 квітня 1997 року по 23 лютого 2000 року (а.с.20).
Підстава – у трудовій книжці відсутній підпис відповідальної особи, що засвідчує запис про звільнення з роботи.
Однак у рішенні і зазначено, що зараховано до страхового стажу період роботи з 08 квітня 1997 року по 30 вересня 1998 року на підставі архівних довідок (а.с.20).
До розрахунку страхового стажу у 12 років 02 місяці 02 дні Управління зарахувало період праці з 08 квітня 1997 року по 30 вересня 1998 року (а.с.19).
Позов подано до суду 27 серпня 2026 року (а.с.24).
Юридична оцінка, встановлених судом, обставин і фактів справи.
Перш за все, на день звернення зі заявою про призначення пенсії позивачці виповнилось 55 років.
Приписами частини 1 статті 32 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що особи, яким установлено інвалідність, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією: для осіб з інвалідністю II та III груп: від 52 років до досягнення особою 55 років включно – 13 років; від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років.
Постає запитання: який страховий стаж є умовою набуття права на пенсію по інвалідності для осіб, яким на день звернення зі заявою про призначення пенсії виповнилось 55 років?
Відповідь на питання криється у сутнісному змісті такого конституційного принципу як верховенство права (стаття 8 Основного Закону), однією зі складових якого є правова визначеність.
Сутнісний зміст розкрито у приписах частини 1 статті 6 КАС України.
Суть в розумінні цього суду зводиться до того, що держава існує завдяки і заради людини.
Тому для призначення пенсії по інвалідності особам, яким виповнилось 55 років, достатньо 13 років страхового стажу.
На день звернення зі заявою про призначення пенсії позивачці виповнилось 55 років 09 днів.
Отже, ОСОБА_1 набуде право на пенсію по інвалідності, якщо страховий стаж досягне 13 років.
Управління обчислило страховий стаж у 12 років 02 місяці 02 дні.
Вивчивши розрахунок страхового стажу відповідача, суд встановив, що не зараховано до страхового стажу період праці з 01 жовтня 1998 року по 23 лютого 2000 року, оскільки у трудовій книжці відсутній підпис відповідальної особи, що засвідчує запис про звільнення з роботи.
Дослідивши трудову книжку ОСОБА_1 , суд встановив записи про прийняття і звільнення з роботи у КСП «Озерське» (далі – Підприємство) (08 квітня 1997 року – 23 лютого 2000 року) (а.с.8).
Наявний підпис відповідальної особи за заповнення трудової книжки під записом про прийняття на роботу і відбиток мастичної печатки юридичної особи (а.с.8).
Відсутній підпис відповідальної особи за заповнення трудової книжки під записом про звільнення з роботи, однак наявний відбиток мастичної печатки юридичної особи (а.с.8).
У трудовій книжці зазначено, що підстава звільнення – рішення загальних зборів членів Підприємства від 23 лютого 2000 року (протокол №2) (а.с.8)
Архівна установа надала рішення загальних зборів членів Підприємства від 22 лютого 2000 року (протокол №2) (а.с.11-12).
У ньому зазначено про задоволення заяв членів Підприємства про припинення членства.
Припинення членства – підстава припинення трудових відносин.
Як правило, звільняли з роботи наступного дня після припинення членства, що має місце і у цьому випадку (рішення загальних зборів 22 лютого, а звільнення з роботи з наступного дня).
Сукупність доказів доводить, що відсутність підпису відповідальної особи за заповнення трудової книжки під записом про звільнення з роботи не спростовує припинення трудових відносин з Підприємством 23 лютого 2000 року.
Більше того наступний запис про виплату допомоги по безробіттю датований 04 жовтням 2000 року (а.с.8 (на звороті)).
Підсумовуючи, суд зробив висновок про безпідставне незарахування до страхового стажу частини одного періоду роботи, записи про який містить трудова книжка (порушення припису пункту 3 частини 2 статті 2 КАС України).
Неправильність обчислення страхового стажу доводить протиправність рішення про відмову у призначенні пенсії по інвалідності.
Захист порушеного права полягає у визнанні протиправним і скасуванні рішення про відмову у призначенні пенсії і зобов`язанні повторно розглянути заяву про призначення пенсії.
Постає запитання: кого суд може зобов`язати повторно розглянути заяву?
Приписами пункту 4.2 Порядку подання і оформлення документів для визначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі – Порядок), який затверджено Постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року №22-1, встановлено, що після реєстрації заяви та сканування копій документів засобами програмного забезпечення за принципом екстериторіальності визначається структурний підрозділ органу, що призначає пенсію, який формує атрибути сканованих документів (із зазначенням часу їх створення), електронну пенсійну справу.
Порядком не визначено, що після скасування судом рішення про відмову в призначенні пенсії і зобов`язанні повторно розглянути заяву мають знову застосовувати приписи пункту 4.2 цього ж нормативно-правового акту.
Таке і неможливо, бо суд має визначити у рішенні кого зобов`язувати вчиняти дії.
Тому повторно розглянути заяву має той орган, який встановлено на підставі приписів пункту 4.2 Порядку.
Ним є Управління.
Отже, позов належить задовільнити частково.
Судові витрати становлять сплату судового збору у сумі 1331,20 грн (а.с.23).
Суд розподіляє їх відповідно до приписів статті 139 КАС України.
На підставі викладеного, керуючись ст.ст.139, 243-246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд
В И Р І Ш И В:
Задовільнити частково позов ОСОБА_1 .
Визнати протиправним і скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області від 07 серпня 2026 року, яким ОСОБА_1 відмовлено у призначенні пенсії по інвалідності на підставі заяви від 31 липня 2026 року.
Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 про призначення пенсії по інвалідності від 31 липня 2026 року, врахувавши правові висновки суду.
Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області зарахувати до страхового стажу ОСОБА_1 період праці з 01 жовтня 1998 року по 23 лютого 2000 року.
Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області (код 21366538; вул.Смілянська,23 м.Черкаси Черкаська область) на користь ОСОБА_1 (код НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) судові витрати у сумі 1331,20 грн.
Відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позову в іншій частині вимог.
Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Третього апеляційного адміністративного суду в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, протягом тридцяти днів з дня його складення.
Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.
У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.
Суддя Кіровоградського
окружного адміністративного суду Р.І. БРЕГЕЙ
Оригінал: reyestr.court.gov.ua