Рішення від 25 серпня 2026 р. у справі №480/613/26 — Сумський окружний адміністративний суд

Суд: Сумський окружний адміністративний суд

Інстанція: Перша

Юрисдикція: Адміністративне

Категорія: загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, з них

Дата: 25 серпня 2026 р.

Справа: №480/613/26

Суддя: М.М. Шаповал

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 серпня 2026 року Справа № 480/613/26

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Шаповала М.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №480/613/26 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення ГУ ПФУ у Київській області від 26.12.2025 № 184250013943 про відмову в призначенні пенсії;

- зобов`язати ГУ ПФУ у Київській області зарахувати до загального (страхового) стажу періоди роботи відповідно до трудової книжки серії НОМЕР_1 від 20.01.1987;

- зобов`язати ГУ ПФУ у Київській області зарахувати до страхового стажу період здійснення догляду за особою з інвалідністю з дитинства II групи внаслідок психічного розладу, яка потребувала постійного стороннього догляду з 01.09.2015 по 30.09.2020;

- зобов`язати ГУ ПФУ у Київській області повторно розглянути заяву від 22.12.2025 з врахуванням зарахованого страхового стажу відповідно до ст. 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне забезпечення" № 1058-IV від 09.07.2003.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 22 грудня 2025 року звернулась до регіонального відділення ГУ ПФУ в Сумській області (Середино-Будське ОУПФУ) із заявою про призначення пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". При цьому, нею було подано усі документи, які б підтверджували право на пенсію за таких обставин, в тому числі трудова книжка колгоспника серії НОМЕР_1 та довідка Управління соціального захисту населення Шосткинської райдержадміністрації № 148. ГУ ПФУ у Київській області 26.12.2025 прийнято рішення про відмову в призначенні пенсії № 184250013943. Відмова мотивована відсутністю необхідного страхового стажу, оскільки за підрахунками відповідача наявний у позивача страховий стаж складає 22 роки 10 місяців 18 днів. Крім цього, як вбачається із Форми PC-право, відповідачем до страхового стажу позивача не зараховано період здійснення нею догляду за інвалідом II групи внаслідок психічного розладу, особою з інвалідністю з дитинства ОСОБА_2 , з 01.09.2015 по 30.09.2020.

Не погоджуючись з таким протиправним рішенням відповідача, та з метою відновлення своїх порушених законних прав і інтересів, позивач звернувся з даним позовом до суду.

Ухвалою суду від 05.02.2026 позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження по справі, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, встановлені строки для подання відзиву, відповіді на відзив та заперечень.

У відзиві відповідач заперечує проти позовних вимог та просить відмовити у їх задоволенні. Зазначає, що позивачу відмовлено у призначенні пенсії за віком, оскільки за результатами розгляду заяви про призначення пенсії за віком та доданих до документів, до страхового стажу позивача не зараховано:

- за записами трудової книжки: від 20.01.1987 НОМЕР_1 , оскільки дата народження дописана іншим чорнилом;

- від 05.11.1984 НОМЕР_2 , оскільки на титульній сторінці виправлено прізвище та не завірено належним чином;

- періоди роботи за довідкою від 21.11.2025 № 08-07/2/26 з 1985 по 1991, оскільки вказане в довідці прізвище " ОСОБА_3 " не відповідає паспортним даним заявниці " ОСОБА_4 ";

- період здійснення догляду за особою з інвалідністю з дитинства II групи внаслідок психічного розладу, яка потребувала постійного стороннього догляду з 01.09.2015 по 30.09.2020, оскільки відсутня сплата страхових внесків за індивідуальними відомостями про застраховану особу форми ОК-5.

На підставі Указу Президента України "Про призначення судді" № 394/2026 від 19.05.2026 та наказу в.о. голови Сумського окружного адміністративного суду від 27.05.2026 № 24-ОС "Про відрахування зі штату суду ОСОБА_5 у зв`язку з призначенням на посаду судді Восьмого апеляційного адміністративного суду", на підставі розпорядження керівника апарату № 2895 від 01.06.2026 призначено повторний автоматизований розподіл судової справ № 480/613/26.

Справа розподілена автоматизованою системою документообігу суду судді Шаповалу М.М., ухвалою від 02.06.2026 справу прийнято суддею Шаповалом М.М. до свого провадження.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , 22 грудня 2025 року звернулась до регіонального відділення ГУ ПФУ в Сумській області (Середино-Будське ОУПФУ) із заявою про призначення пенсії за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". При цьому, нею було подано документи, які б підтверджували її право на пенсію за таких обставин, в тому числі трудова книжка колгоспника серії НОМЕР_1 та довідка Управління соціального захисту населення Шосткинської райдержадміністрації за № 148.

Заяву позивача та додані до неї документи, за принципом екстериторіальності, було розглянуто Головним управлінням та винесено рішення від 26.12.2025 № 184250013943 про відмову у призначенні пенсії за віком, оскільки позивач не досягла пенсійного віку та відсутній необхідний страховий стаж.

Так, в рішенні зазначено вік позивача, на момент звернення - 59 років 7 місяців. Страховий стаж, на момент звернення, становив -22 роки 10 місяців 18 днів. За результатами розгляду заяви про призначення пенсії за віком та доданих до документів, до страхового стажу позивача не зараховано:

- за записами трудової книжки: від 20.01.1987 НОМЕР_1 , оскільки дата народження дописана іншим чорнилом;

- від 05.11.1984 НОМЕР_2 , оскільки на титульній сторінці виправлено прізвище та не завірено належним чином;

- періоди роботи за довідкою від 21.11.2025 № 08-07/2/26 з 1985 по 1991, оскільки вказане в довідці прізвище " ОСОБА_3 " не відповідає паспортним даним заявниці " ОСОБА_4 ";

- період здійснення догляду за особою з інвалідністю з дитинства II групи внаслідок психічного розладу, яка потребувала постійного стороннього догляду з 01.09.2015 по 30.09.2020, оскільки відсутня сплата страхових внесків за індивідуальними відомостями про застраховану особу форми ОК-5.

Не погоджуючись із зазначеними діями органу Пенсійного фонду України, вважаючи їх такими, що порушують передбачене законодавством право на пенсію, позивача звернулася з даним адміністративним позовом до суду.

Приймаючи рішення по суті спірних правовідносин, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбачений Законом України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV.

Так, статтею 1 Закону № 1058-IV визначено, що страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов`язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 45 Закону № 1058-IV пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Відповідно до Закону № 1058 пенсійні виплати - грошові виплати в системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, що здійснюються у вигляді пенсії, довічної пенсії або одноразової виплати.

Відповідно до ст. 24 зазначеного Закону – страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку (з 01.01.2004), а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 31.12.2003) - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Пенсія - це щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її інвалідом, або отримують члени її сім`ї у випадках, визначеним цим Законом.

Страховий стаж обчислюється в місяцях. Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків з урахуванням сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж з 01.01.2004 зараховується пропорційно сплаченим страховим внескам, обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог законодавства за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності Закону № 1058, а також, включених на підставі цих документів до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Відповідно до статті 48 Кодексу законів про працю України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.

Відповідно до ст. 62 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 № 1788-XII основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 затверджено Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній (далі по тексту - Порядок № 637).

Згідно з п. 1 Порядку № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Відповідно до п. 3 Порядку № 637, за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

З аналізу наведених положень, суд доходить висновку, що надання особою до Пенсійного органу уточнюючих довідок на підтвердження наявного трудового стажу при призначенні пенсії за віком потрібно лише в тих випадках, коли відсутня трудова книжка або відповідні записи в ній.

Відповідно до п. 20 Порядку, підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993, у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.

Таким чином, підтвердження стажу роботи уточнюючими довідками потрібно лише в тих випадках, коли відсутня трудова книжка або відповідні записи в ній.

У випадку ж позивача необхідні записи в трудовій книжці наявні.

Дату народження позивача на титульному листі трудової книжки дописану іншим чорнилом не можна ототожнювати з поняттям "неправильний" або "не точний" запис відомостей в трудовій книжці про роботу особи.

Суд зазначає, що обов`язок щодо оформлення та ведення трудових книжок покладається на роботодавця або уповноважену ним особу, які здійснюють заповнення трудової книжки, а не на працівника, тому наявність недоліків у заповненні трудової книжки не може бути підставою для неврахування до страхового стажу спірного періоду роботи позивача.

Верховний Суд у постановах від 24 травня 2018 року у справі № 490/12392/16-а (провадження № К/9901/2310/18) та від 04 вересня 2018 року у справі № 423/1881/17 (провадження № К/9901/22172/18) неодноразово висловлював позицію про те, що певні недоліки щодо заповнення трудової книжки не можуть бути підставою для неврахування відповідного періоду роботи для обрахунку стажу при призначенні пенсії.

Окрім того, з позовної заяви позивача та наданих до неї доказів, а саме: копії паспортних даних, картки платника податків, встановлена дата народження позивача - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, відповідачем до страхового стажу позивача не зараховано період здійснення нею догляду за інвалідом II групи внаслідок психічного розладу, особою з інвалідністю з дитинства ОСОБА_2 , з 01.09.2015 по 30.09.2020.

З копії довідки, яка видана Управлінням соціального забезпечення населення Шосткинської РДА 13.01.2022 № 148 та міститься в матеріалах справи, вбачається, що з 01.09.2015 по 30.09.2020 позивачем здійснювався догляд за ОСОБА_2 , яка є особою з інвалідністю з дитинства II групи внаслідок психічного розладу, потребувала постійного стороннього догляду, позивач отримувала щомісячну грошову допомогу по догляду за нею.

Порядок встановлення часу догляду за інвалідом 1 групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років, а також пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду встановлений п. 10 "Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, а саме зазначений час догляду встановлюється на підставі: акта обстеження фактичних обставин здійснення догляду; документів, що засвідчують перебування на інвалідності (для інвалідів І групи і дітей-інвалідів) і вік (для престарілих і дітей-інвалідів).

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги" від 29 квітня 2004 року № 558 непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, котрих обслуговують соціальні служби), призначається щомісячна компенсаційна виплата.

При зарахуванні до страхового стажу періоду догляду за інвалідом 1 групи та престарілим до управління Пенсійного фонду України надається довідка управління праці та соціального захисту населення, яка підтверджує отримання щомісячної компенсаційної виплати за яку сплачені страхові внески.

Час догляду за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребував постійного стороннього догляду в період до 2004 року (включно) зараховується, зокрема, на підставі акта фактичних обставин здійснення догляду за такою особою. а починаючи з 01 січня 2005 року - у разі отримання компенсації по догляду за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребував постійного стороннього догляду, в управлінні праці та соціального захисту населення.

Вказані правові висновки викладені в постанові Верховного Суду від 18.07.2018 у зразковій справі № 348/919/17 (К/9901/2126/18).

Відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Здійснивши системний аналіз зазначених вище норм чинного пенсійного законодавства, суд зазначає наступне.

Позивач як застрахована особа, не повинна відповідати за неналежне виконання страхувальником свого обов`язку щодо сплати до Пенсійного фонду України страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, таку відповідальність несе страхувальник, у даному випадку орган, що в спірний період виплачував компенсаційну виплату як особі, яка здійснювала догляд за особою з інвалідністю 2 групи.

Така обставина, як відсутність інформації в Єдиному реєстру застрахованих осіб про сплату єдиного внеску, не може бути підставою для не зарахування спірного періоду до страхового стажу позивача.

З урахуванням викладеного, суд визнає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області від 26.12.2025 № 184250013943 про відмову ОСОБА_1 в призначенні пенсії.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області зарахувати до загального (страхового) стажу ОСОБА_1 періоди роботи відповідно до трудової книжки серії НОМЕР_1 від 20.01.1987.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області зарахувати до страхового стажу ОСОБА_1 період здійснення догляду за особою з інвалідністю з дитинства II групи внаслідок психічного розладу, яка потребувала постійного стороннього догляду з 01.09.2015 по 30.09.2020.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області повторно розглянути заяву ОСОБА_1 від 22.12.2025 з врахуванням зарахованого страхового стажу відповідно до ст. 26 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне забезпечення" № 1058-IV від 09.07.2003.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 1331,20 гривень.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М. Шаповал

Оригінал: reyestr.court.gov.ua